You are not logged in.

#1 2024-05-08 09:34

hchiper
Member
From: Belgium
Registered: 2020-07-28
Posts: 428

[Solved] "Shift cancels Caps Lock" setting not working with Q4OS 5

I have a Belgian (default) keyboard. In Advanced Keyboard Settings I have checked this option:

Advanced > Miscellaneous compatibility options > Shift cancels Caps Lock

With Q4OS 4 it has the expected effect.
With Q4OS 5 it has no effect, even after reboot.
Any help appreciated.

Edit
Everything is fine in a live session.

$ inxi -Fxxx
System:
  Host: vaio Kernel: 6.1.0-21-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 12.2.0 Desktop: KDE Plasma v: 5.27.5 tk: Qt v: 5.15.8 wm: kwin_x11 vt: 7
    dm: SDDM Distro: Q4OS 5.4.1-n1 base: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
Machine:
  Type: Laptop System: Sony product: VPCEB2E1E v: C605LR3P
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Sony model: VAIO serial: <superuser required>
    BIOS: American Megatrends v: R0270Y8 date: 05/05/2010
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 48.8 Wh (100.0%) condition: 48.8/48.8 Wh (100.0%)
    volts: N/A min: 124.8 model: Sony Corp. type: Li-ion serial: N/A
    status: full
CPU:
  Info: dual core model: Intel Pentium P6000 bits: 64 type: MCP
    smt: <unsupported> arch: Westmere rev: 2 cache: L1: 128 KiB L2: 512 KiB
    L3: 3 MiB
  Speed (MHz): avg: 1319 high: 1671 min/max: 933/1866 cores: 1: 967 2: 1671
    bogomips: 7448
  Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3
Graphics:
  Device-1: AMD Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470] vendor: Sony
    driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16
    ports: active: LVDS-1 empty: HDMI-A-1,VGA-1 bus-ID: 01:00.0
    chip-ID: 1002:68e0 class-ID: 0300 temp: 55.0 C
  Device-2: Microdia Webcam type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-1.2:3
    chip-ID: 0c45:6409 class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa dri: r600 gpu: radeon
    display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
    s-diag: 414mm (16.31")
  Monitor-1: LVDS-1 mapped: LVDS model: Sony 0x05fa res: 1366x768 hz: 60
    dpi: 102 size: 340x190mm (13.39x7.48") diag: 389mm (15.3") modes:
    max: 1366x768 min: 640x480
  API: OpenGL v: 4.5 Mesa 22.3.6 renderer: AMD CEDAR (DRM 2.50.0 /
    6.1.0-21-amd64 LLVM 15.0.6) direct-render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio vendor: Sony 5
    driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:3b56
    class-ID: 0403
  Device-2: AMD Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
    vendor: Sony driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 1002:aa68 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.1.0-21-amd64 status: kernel-api
  Server-1: PulseAudio v: 16.1 status: active
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter vendor: Foxconn
    T77H126.00 802.11bgn driver: ath9k v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 168c:002b class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: down mac: 78:dd:08:e7:0e:03
  Device-2: Marvell Yukon Optima 88E8059 [PCIe Gigabit Ethernet with AVB]
    vendor: Sony driver: sky2 v: 1.30 pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: a000
    bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 11ab:4381 class-ID: 0200
  IF: enp4s0 state: down mac: 54:42:49:64:01:56
  Device-3: ASIX AX88179 Gigabit Ethernet type: USB driver: ax88179_178a
    bus-ID: 4-1.1:3 chip-ID: 0b95:1790 class-ID: ff00 serial: 00000000000179
  IF: enx000ec68211d1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
    mac: 00:0e:c6:82:11:d1
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 6.74 GiB (1.4%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT500MX500SSD1 size: 465.76 GiB
    speed: 3.0 Gb/s type: SSD serial: 2011E292D5C7 rev: 023 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / size: 62.44 GiB used: 6.7 GiB (10.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
  ID-2: /home size: 394.36 GiB used: 41 MiB (0.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 56.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 55.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 158 Uptime: 5m wakeups: 1 Memory: 7.61 GiB used: 1.16 GiB (15.2%)
  Init: systemd v: 252 target: graphical (5) default: graphical Compilers: N/A
  Packages: pm: dpkg pkgs: 1890 Shell: Bash v: 5.2.15 running-in: konsole
  inxi: 3.3.26

Last edited by hchiper (2024-05-09 12:51)


Q4OS machines: [Samsung R519 - Pentium T4200 2.0 GHz - 4 GB RAM - 500 GB SSD] & [Sony Vaio - Pentium P6000 1.87 GHz - 8 GB RAM - 500 GB SSD]

Offline

#2 2024-05-09 12:16

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,351
Website

Re: [Solved] "Shift cancels Caps Lock" setting not working with Q4OS 5

We will check this issue and post back asap.

Offline

#3 2024-05-09 12:51

hchiper
Member
From: Belgium
Registered: 2020-07-28
Posts: 428

Re: [Solved] "Shift cancels Caps Lock" setting not working with Q4OS 5

Thanks, but I believe I SOLVED the issue some minutes ago...
In the same "Advanced" tab for keyboard settings, under "Switching to another layout",
- Alt+Space (only) is checked in Q4OS 4 / Plasma,
- Alt+Shift (only) is checked in Q4OS 5 / Plasma.
I unchecked this last option in Q4OS 5 / Plasma, Apply, and this solved the issue.


Q4OS machines: [Samsung R519 - Pentium T4200 2.0 GHz - 4 GB RAM - 500 GB SSD] & [Sony Vaio - Pentium P6000 1.87 GHz - 8 GB RAM - 500 GB SSD]

Offline

#4 2024-05-09 13:24

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,351
Website

Re: [Solved] "Shift cancels Caps Lock" setting not working with Q4OS 5

Thanks for sharing the solution.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB