You are not logged in.

#1 2021-04-11 11:34

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

[closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

I have installed the "q4os-4.4-x64-testing.r1.iso" on my Asus VivoBook L203MA, Intel(R) Celeron(R) N4000 CPU @ 1.10GHz/1.10 GHz, 4,00 GB Memory.

The installation went smooth, and I have not experienced any problems so far.

To be able to install, I had to disable the Secure Boot. Is this normal for the testing version?

-----------
EDIT by Admin:
This report has been registered at the official bug tracker https://sourceforge.net/p/q4os/tickets/157/
-----------

Last edited by q4osteam (2021-04-16 10:04)

Offline

#2 2021-04-11 11:41

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Q4User wrote:

To be able to install, I had to disable the Secure Boot. Is this normal for the testing version?

No, it should boot out of the box even on secure boot systems. What error message do you get with secure boot on ? Did you proceed installation with secure boot turn on ?

Offline

#3 2021-04-11 13:05

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

When trying intall with Secure Boot enabled, I got a bluescreen with following text:

ERROR
Verification failed: (0x1A) Security Violation
OK

When clicking OK, got following text:

Failed to load image: Security Policy Violation
Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found
Failed to load image \EFI\BOOT\mmx64.efi: Not Found
start_image() returned Not Found

I then disabled Secure Boot before install.

Last edited by Q4User (2021-04-11 13:08)

Offline

#4 2021-04-11 16:40

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Please boot the live media with secure boot on and run in terminal:
$ q4hw-info --secure-boot
$ bootctl status
$ sudo bootctl status
and paste the output here,

Offline

#5 2021-04-11 21:00

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

I tried to boot the live media with secure boot enabled, but not possible.
Just got a red warning window with following text:
Secure Boot Violation
Invalid signature detected. Check Secure Boot Policy in Setup.
OK

When clicking OK, I just end up with the blue screen and text mentioned earlier.

Offline

#6 2021-04-11 22:46

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Does your system boot the original Debian Buster live media with secure boot enabled ? https://cdimage.debian.org/debian-cd/cu … so-hybrid/

And Q4OS Centaurus live media ? https://www.q4os.org/downloads1.html

Offline

#7 2021-04-11 23:16

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Does your system boot the original Debian Buster live media with secure boot enabled ?  YES

And Q4OS Centaurus live media ?  YES

The answer on both your questiones should be YES. Sorry for the mistyping.

Last edited by Q4User (2021-04-12 12:01)

Offline

#8 2021-04-15 11:05

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

We are not able to reproduce the OP issue, Q4OS 4.4 Gemini boots fine on secure boot enabled machines. Did anyone else notice this issue ?

Offline

#9 2021-04-18 10:07

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Some further information.
I downloaded Debian Linux 11.0 Bullseye Testing dated 2021-04-12 (weekly build installation image). Secure Boot was active, and installed without problems. Tried several of the desktop environments, including the KDE Plasma and all worked fine.
Then I again downloaded the "q4os-4.4-x64-testing.r1.iso" and verified it with the md5sum, which was found in order. When trying to install it with Secure Boot enabled (as with the Debian Linux 11.0 Bullseye Testing), it was still impossible and I received the same warnings as initially posted.

Offline

#10 2021-04-18 10:24

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Q4User wrote:

I downloaded Debian Linux 11.0 Bullseye Testing dated 2021-04-12 (weekly build installation image).

Where did you the image download from, the exact link ?

Offline

#11 2021-04-18 11:21

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Offline

#12 2021-04-18 13:04

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Would you test booting and installing this one please ?
https://cdimage.debian.org/cdimage/week … 64-kde.iso
or another one from that repository:
https://cdimage.debian.org/cdimage/week … so-hybrid/

Offline

#13 2021-04-18 16:26

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

I could boot from both with Secure Boot enabled. (On the 2nd one I used the XFCE desktop).

However, when I had entered the Network Setup details, the installation halted on both, and I didn't come any further.

To be able to find my Network, I first had to install "firmware-iwlwifi_20210315-2_all" from another usb-pin (from Debian web-site).
When this was done,another request popped up: "iwl-debug-yoyo.bin". I entered NO to install this, as I have so far not been able to find it.
This worked fine on the installers for Weekly-Builds I installed earlier, but not for the two latest you sent above to try.

Offline

#14 2021-04-18 16:47

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Well, well believe, we are on the right path to fix the Q4OS live media for most of secure boot systems. Did you success in installing Debian from the live Plasma environment, from the desktop icon, when you booted the live KDE media ? If yes, does the installed system boot on your secure boot enabled machine ?
Thanks for valuable testing and helping us to improve Q4OS.

Offline

#15 2021-04-18 20:05

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Did you success in installing Debian from the live Plasma environment, from the desktop icon, when you booted the live KDE media ? YES

If yes, does the installed system boot on your secure boot enabled machine ? YES

By doing it this way, I am not able to locate any Networks to connect to, as there are none. I think this is because I have not been able to install the "firmware-iwlwifi_20210315-2_all" in this sequence.

Offline

#16 2021-04-20 21:27

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Updated Q4OS Gemini live media "q4os-4.4-x64-testing.r2.iso" has been released, you can download it now https://www.q4os.org/downloads2.html . It should boot on most machines with secure boot on. Any feedback from everyone is appreciated.

Offline

#17 2021-04-20 22:48

crosscourt
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 1,723
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

Already running it and so far I havent had any issues using a Dell Latitude E6440 laptop.


Q4OS Gemini KDE   Dell Latitude E6440 i5 2.5ghz, 8gb ddr3, 128gb Lite-On SSD

Offline

#18 2021-04-22 22:37

Q4User
Member
Registered: 2020-06-05
Posts: 20

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

I have now installed "q4os-4.4-x64-testing.r2.iso". It booted with Secure Boot enabled and installed without any problems. I'm now using the Testing version and will report if any issues should be experienced. Thanks a lot for your good work.

Offline

#19 2021-04-25 15:34

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,117
Website

Re: [closed] Q4OS 4.4 testing.r1 require disabling of Secure Boot?

@Q4User
We are closing this report as considered resolved, feel free to reopen it in case of need. A new Q4OS 4 release "q4os-4.4-x64-testing.r3.iso" is already available for download. Thanks for reporting.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB