You are not logged in.

#1 2018-05-10 18:42

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Can not connect to wired DHCP network

OK, I booted q4os-2.4-x64.r9.iso, and after 10 seconds I already discovered a bug, which really surprised and disappointed me. sad
In short, Live system completely refused to connect to simple wired DHCP network!
SAM_0009.jpg
Linux Mint, System rescue CD, Puppy Linux connects without any problems, but Q4OS refuses.... I don`t know, maybe it`s because I have donated only 20$....
Anyway, this bug makes Q4OS unusable for me now...
My new computer:
SYSTEM.png

Offline

#2 2018-05-10 18:56

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 1,719
Website

Re: Can not connect to wired DHCP network

We are not able to reproduce this, Q4OS can connect fine to a wired DHCP server. So we would guess a hardware dependent issue. We would need to get more info to investigate on this, please provide output of following commands:
$ ip a
$ sudo ifconfig
You could also try to connect using 'nmtui' utility, just run in terminal:
$ nmtui

Offline

#3 2018-05-11 18:38

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Re: Can not connect to wired DHCP network

SAM_0032.jpg
With nmtui no connection too...
SAM_0035.jpg
SYSTEM.png

Offline

#4 2018-05-11 19:14

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 1,719
Website

Re: Can not connect to wired DHCP network

The network device looks good, are you using ipv6 or ipv4 dhcp server ?

Please provide systemd debug info, run in terminal:
$ sudo journalctl | gzip > /tmp/journal.gz
and send generated '/tmp/journal.gz' file via e-mail "support@q4os.org" or attach it here to analyze. You can add attachment by 'post reply -> choose file'

Offline

#5 2018-05-15 16:39

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Re: Can not connect to wired DHCP network

Sorry for delay, but network suddenly started to work! I don`t know why, I did nothing, just restarted my router. Checked several times, restarted router again, and now network works very well. I think problem solved, sorry for posting...
No, unfortunately it happened again...

Last edited by Rademes (2018-05-17 18:21)

Offline

#6 2018-05-17 18:20

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Re: Can not connect to wired DHCP network

It happened again! Again Q4OS 2.4 Live can not connect to wired DHCP network. Router restart did not helped now...
I have IPv4 DHCP server.
Journal attached.

Last edited by Rademes (2018-05-18 09:11)


Attachments:
gz journal.gz, Size: 17.41 KiB, Downloads: 5

Offline

#7 2018-05-20 21:16

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Re: Can not connect to wired DHCP network

Still no success. Rebooting router does not help any-more... Another journal attached.


Attachments:
gz journal.gz, Size: 17.36 KiB, Downloads: 4

Offline

#8 2018-05-20 23:21

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 1,719
Website

Re: Can not connect to wired DHCP network

The journal log looks like the dhcp server is not responding to the client's request for dynamic IP. There is no reason available, just like the DHCP server would be offline. We are not able to reproduce such behavior using a standard DHCP server configuration. It would be helpful to attach journal from another system, for ex Mint, that successfully connects, for comparison.

Anyone else noticed similar issue ?

Offline

#9 2018-05-21 16:23

Rademes
Member
Registered: 2015-12-13
Posts: 317

Re: Can not connect to wired DHCP network

Here is Linux Mint 18.3 Xfce journal. Connects successfully every time...


Attachments:
gz journal.gz, Size: 25.68 KiB, Downloads: 3

Offline

#10 Yesterday 18:35

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 1,719
Website

Re: Can not connect to wired DHCP network

We can see from the logs, that Mint uses "dhclient" external utility to get IP address, while Q4OS uses internal network manager dhcp client. That's the difference. We guess, the internal DHCP client could suffer from some kind of a specific bug, that breaks dhcp negotiation with your router. Unfortunately, we are not able to reproduce the issue at the moment. If anyone else noticed similar issue, reporting here would be appreciated. Anyway, we will continue to try reproduce this issue some way, and investigate it as best as possible.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB