You are not logged in.

#1 2016-09-05 21:20

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

I installed Q4OS 1.6 in RPi3, but the WiFi is not being recognized...

Not appear the wireless networks...

Am I doing something wrong?

Last edited by rafaelramos (2016-09-05 21:21)

Offline

#2 2016-09-05 22:51

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,343
Website

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

WiFi should work out of the box, the same way as for Q4OS-1.4.12 . As far as we know, some RPI boards needs to be restarted to get WiFi to work. First try to scan wireless networks in terminal:
$ nmcli dev wifi list
and put result here to analyze.

Offline

#3 2016-09-06 00:25

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

Dear Q4Team,

The command:

$ nmcli dev wifi list

Simply returns no value!

But the command:

$ nmcli dev

Returns:

DEVICE | TYPE | STATE | CONNECTION
eth0 | ethernet | disconnected | --
lo | loopback | unmanageable | --

It seems that the RPi3 WiFi device is not being recognized in version 1.6.

The strange thing is that this same RPi3 card I'm using the WiFi worked perfectly in the previous version (1.4.11), but in version 1.6 WiFi is not recognized and does not work!

IMG_20160905_201423.jpg

Offline

#4 2016-09-06 00:32

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,343
Website

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

We can do some investigation of that issue. Please run in terminal:
$ reportq4
and attach generated file here to analyze or send it via e-mail support@q4os.org

Offline

#5 2016-09-06 00:36

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

In "Hardware Device Manager", the item "Network" features only one device (I believe it is the wired connection):

Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter

IMG_20160905_202931.jpg

Offline

#6 2016-09-06 00:47

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

I sent 'qreport.tar.gz' file to the support email.

Presented a message of "lspci: not found" on terminal.

IMG_20160905_204103.jpg

Offline

#7 2016-09-06 08:27

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,343
Website

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

You just need to install firmware for the wireless device:
$ sudo apt-get install firmware-brcm80211
and drop a line here, even if successful, please.

Offline

#8 2016-09-06 14:42

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

Good Morning!

I did the following tests:

I used another RPi3 board (new and closed in the box) for testing and WiFi still did not work in 1.6.1...

Then I connected the board in a wired network and gave the commands:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install firmware-brcm80211

I rebooted the device and the WiFi worked properly !

I noticed that you released a new version 1.6.1.1 to the RPi, this new version fixes this issue?

Greetings

Offline

#9 2016-09-06 15:24

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 4,343
Website

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

rafaelramos wrote:

I noticed that you released a new version 1.6.1.1 to the RPi, this new version fixes this issue?

Yes, it fixes this issue and does some minor update.

Offline

#10 2016-09-06 15:33

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

I will test a new installation of RPi version 1.6.1.1 and then I will post the result here.

Offline

#11 2016-09-06 15:55

rafaelramos
Member
From: Brazil
Registered: 2016-07-19
Posts: 146

Re: WiFi on Q4OS 1.6 in Raspberry Pi 3

Version 1.6.1.1 for RPi3 working perfectly now!

WiFi recognized normally!

smile

Good (and fast) job!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB