You are not logged in.

#1 2020-04-29 05:24

bin
Member
From: U.K.
Registered: 2016-01-28
Posts: 1,147

Ubuntu Quark r6 audio issue

I've put this here as it seems more relevant than the main support area - do we need a separate section for Quark?

r5 went well - no issues running live - though I didn't test every button.

r6 I have issues with no audio - worked out of the box on r5. Both running live from USB - re-downloaded and re-burned but no change.

r6 Volume control shows "No output or input devices found"

kubuntu@kubuntu:~$ modprobe -r snd_hda_intel
kubuntu@kubuntu:~$ modprobe snd_hda_intel
modprobe: FATAL: Module snd_hda_intel not found in directory /lib/modules/5.4.0-18-generic
 
kubuntu@kubuntu:~$ inxi -F
System:
  Host: kubuntu Kernel: 5.4.0-18-generic x86_64 bits: 64 Desktop: Trinity 
  Distro: Q4OS 4.0.0-n1 
Machine:
  Type: Other-vm? System: Acer product: Aspire 6930G v: N/A 
  serial: <superuser/root required> 
  Mobo: Acer model: Makalu serial: <superuser/root required> BIOS: Acer 
  v: 0.3204 date: 09/25/2008 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 33.2 Wh condition: 33.2/48.8 Wh (68%) 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo T6400 bits: 64 type: MCP 
  L2 cache: 2048 KiB 
  Speed: 1511 MHz min/max: 1200/2000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1511 
  2: 1441 
Graphics:
  Device-1: NVIDIA G96CM [GeForce 9600M GT] driver: nouveau v: kernel 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting 
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: NV96 v: 3.3 Mesa 20.0.4 
Audio:
  Device-1: Intel 82801I HD Audio driver: N/A 
Network:
  Device-1: Intel WiFi Link 5100 driver: N/A 
  Device-2: Qualcomm Atheros AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet driver: ATL1E 
  IF: enp9s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full 
  mac: 00:23:8b:6c:bd:bd 
Drives:
  Local Storage: total: 227.34 GiB used: 326.6 MiB (0.1%) 
  ID-1: /dev/sdb vendor: Corsair model: Force LE200 SSD size: 223.57 GiB 
  ID-2: /dev/sdc type: USB vendor: Verbatim model: 0302 size: 3.77 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 1.92 GiB used: 318.9 MiB (16.2%) fs: overlay 
  source: ERR-102 
  ID-2: /var/log size: 1.83 GiB used: 7.7 MiB (0.4%) fs: ext4 
  dev: /dev/sdc3 
  ID-3: swap-1 size: 2.05 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sdb5 
Sensors:
  Message: No sensors data was found. Is sensors configured? 
Info:
  Processes: 159 Uptime: 9m Memory: 3.84 GiB used: 617.9 MiB (15.7%) 
  Shell: bash inxi: 3.0.38  

Restarting pulseaudio makes no difference. Reinstalling Pulse makes no difference

kubuntu@kubuntu:~$ lsmod
Module                  Size  Used by
overlay               114688  1
nls_utf8               16384  1
isofs                  49152  1
dm_mirror              24576  0
dm_region_hash         20480  1 dm_mirror
dm_log                 20480  2 dm_region_hash,dm_mirror
hid_generic            16384  0
usbhid                 57344  0
hid                   131072  2 usbhid,hid_generic
ums_realtek            24576  0
uas                    28672  0
usb_storage            77824  4 uas,ums_realtek
nouveau              1949696  19
i2c_algo_bit           16384  1 nouveau
ttm                   106496  1 nouveau
drm_kms_helper        184320  1 nouveau
syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
mxm_wmi                16384  1 nouveau
sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
ahci                   40960  1
psmouse               155648  0
libahci                32768  1 ahci
lpc_ich                24576  0
i2c_i801               32768  0
fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
atl1e                  49152  0
drm                   491520  11 drm_kms_helper,ttm,nouveau
wmi                    32768  2 mxm_wmi,nouveau
video                  49152  1 nouveau
 

Offline

#2 2020-04-29 07:28

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,523
Website

Re: Ubuntu Quark r6 audio issue

Looks like a kernel related issue, we are going to investigate it. Thanks for reporting.

Offline

#3 2020-04-29 07:47

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,523
Website

Re: Ubuntu Quark r6 audio issue

bin wrote:

... do we need a separate section for Quark?

Not yet.

Offline

#4 2020-04-29 21:07

q4osteam
Q4OS Team
Registered: 2015-12-06
Posts: 3,523
Website

Re: Ubuntu Quark r6 audio issue

The kernel modules issue should have been fixed, file "ubuntu-quark-20.04-x64-testing.r7.iso", the codecs installer issue https://www.q4os.org/forum/viewtopic.php?id=3076 will follow.

Offline

#5 2020-04-30 06:45

bin
Member
From: U.K.
Registered: 2016-01-28
Posts: 1,147

Re: Ubuntu Quark r6 audio issue

Thank you for the quick response - audio is now OK.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB